Korsyka – wędrówki piesze i zwiedzanie
Korsyka jest rajem dla osób lubiących aktywne wakacje. Wyspa oferuje nam pełną różnorodność szlaków pieszych – od łagodnych ścieżek wiodących wybrzeżem do prowadzącego przez wysokie góry Korsyki GR20.
Podróż na Korsykę – prom z Livorno do Bastii
Nasza podróż rozpoczęła się lotem do Pizy. Z Pizy dostaliśmy się pociągiem do Livorno, skąd kursują promy do Bastii. Prom płynie kilka godzin i jeżeli prognozy nie przewidują deszczu – nie warto kupować miejscówki. Można wówczas wylegiwać się na leżaku, popływać w basenie, pospacerować po pokładzie lub wypić kawę obserwując jednocześnie mijane wysepki.
Spacer po Bastii
Na Bastię nie warto poświęcać zbyt wiele czasu. Ładniejsze miejsca można spokojnie obejść w kilka godzin. Warto pospacerować wąskimi uliczkami wśród kawiarenek, które znajdują się w okolicy Cytadeli oraz wybrać się w okolice Le Vieux Port, gdzie zamiast gigantycznych promów przycumowane są prywatne łódki a port otoczony jest wianuszkiem knajpek.
Z Bastii kursują też pociągi do miejscowości bardziej turystycznych, takich jak Calvi czy L’Ile-Rousse. Pociągi trzęsą się i bujają a wewnątrz czuć spaliny, więc podczas podróży tęsknimy za PKP. Widoki jednak są piękne, gdyż trasa wiedzie przez słabo zaludnione części Korsyki.
Spacer po Calvi
W Calvi spędziliśmy tydzień. Na miejscu można pożyczyć samochód. Jeżeli planujemy odwiedzić wypożyczalnię, warto wcześniej zarezerwować jakiś nieduży model samochodu, gdyż uliczki Korsyki są wąskie, kręte i otoczone kamiennymi murkami. Dużo mniejszym problemem będzie wypożyczenie skuteru. Po Korsyce trzeba jeździć ostrożnie, gdyż po drogach potrafią spacerować świnie czy krowy.
W Calvii warto wybrać się w okolice Cytadeli. Roztacza się stąd widok na miasteczko, morze i góry.
Plaża w Calvii jest piaszczysta i wąska. Na morzu praktycznie nie ma fal.
Wędrówka po półwyspie La Revellata
Na półwysep La Revellata z Calvi można wybrać się spacerem – wzdłuż brzegu wiedzie ścieżka, która doprowadzi nas do półwyspu z dala od ruchu ulicznego.
Po półwyspie wiedzie szlak wzdłuż wybrzeża. Trasa jest lekka, bez dużych różnic wzniesień, można pokonać ją nawet w sportowych sandałach. Po drodze można gdzieniegdzie spotkać niewielkie naturalne plaże, gdzie można popływać. Warto jednak mieć ze sobą obuwie do pływania, gdyż na dnie są jeżowce.
Półwysep porośnięty jest makią (krzaki widoczne na zdjęciu poniżej). W sklepach można dostać miód z makii – ma on charakterystyczny gorzki posmak.
Galeria – wędrówki po bardziej górzystej części wybrzeża
Jadąc z Calvi do Galerii mijamy po drodze dolinę Fango. Jest to jeden z punktów godnych polecenia według przewodników. My jednak trafiliśmy na porę tak suchą, że rzeka wyschła i nie było co podziwiać. Widoki z górzystego wybrzeża niedaleko miejscowości Galeria poprawiły nam humor. Tutaj można poczuć, że jest się w górach. Spod nóg co chwila uciekają nam jaszczurki a widok na morze jest niezapomniany.
GR20 – wędrówka po górach dla zaawansowanych
GR20 to jeden z najtrudniejszych szlaków górskich w Europie. Ma długość około 170km i na pokonanie go w całości trzeba przeznaczyć kilkanaście dni. Po drodze można nocować w schronisku lub w namiocie obok schroniska. Wędrówkę można zacząć w miejscowości Calenzana niedaleko Calvi.
Smaki Korsyki
Korsyka jest mało popularnym miejscem turystycznym dla Polaków. Przez kilka dni pobytu język polski słyszeliśmy raz czy dwa razy. Generalnie wyspa jest zdominowana przez Francuzów i Włochów. Trudno jest się też porozumieć w innym języku niż francuski. W knajpach czy hotelach znajomość angielskiego jest co najwyżej podstawowa a bardzo często żadna.
Również ceny są raczej nie dla Polaków. Na wyspie jest drogo. Drożej niż na Majorce czy Korfu. Najtańszy obiad to koszt około 10 euro. Co warto spróbować? Na pewno omletu. Jest to danie bardzo popularne na Korsyce i jednocześnie najtańszy obiad. Warto też skosztować naleśników (Crepes). Na Korsyce podawane są na słodko lub na słono a danie wygląda naprawdę wykwintnie 🙂
W miejscowościach portowych oczywiście jest pełen wybór dań z owocami morza. Bliskość Włoch powoduje też mieszanie smaków Francuskich z Włoskimi. Znajdziemy tu znane z Italii połączenie szynki z melonem.
Z korsykańskich smaków zostają jeszcze białe, słodkie owcze sery, które idealnie łączą się na kanapce z dżemem figowym czy miód z makii.
Czy można gdzieś kupić np.mapę szlaków turystycznych Korsyki na wzór map jakie są w Polsce?